Choć Wielkanoc jest najważniejszym świętem w liturgicznym roku kalendarzowym, na całym świecie obchodzi się ją na wiele innych sposobów. Przyjrzyjmy się niektórym tradycjom i zwyczajom wielkanocnym w Europie.
Wielkanoc w Grecji
Grecja to kraj wielkiej wiary, w którym każde święto jest obchodzone z szacunkiem. Wielkanoc rozpoczyna się w sobotę przed Niedzielą Palmową. To właśnie wtedy po domach rozchodzi się kolędowanie. W zamian za śpiew mieszkańcy nagradzają ich, dając im jajka, słodycze i drobne pieniądze.
Niedziela Palmowa jest dniem podobnym do Niedzieli Palmowej w Polsce. Wierni uczestniczą we mszy, ale nie przynoszą palm. Zamiast tego dostają „zielone krzyżyki”, które mogą zabrać do domu na przyszły rok.
Czwartek przed Wielkanocą to dzień, w którym farbuje się jajka. W Wielki Piątek, podobnie jak w Polsce, obowiązuje post. Uroczysta Msza św. rezurekcyjna odprawiana jest w sobotę wieczorem. Wielkanoc świętuje się w domu, w gronie najbliższej rodziny. Baranina, jajka, magiritsa, chleb tsoureki i koulouria to tradycyjne greckie potrawy wielkanocne. Inną propozycją jest sernik Flaounes.
Szwecja
Do innych ciekawych tradycji w Szwecji należy praktyka bicia domowników gałązkami brzozowymi na pamiątkę biczowania Chrystusa oraz przebieranie się młodych dziewcząt za czarownice i przechodzenie od jednego domu do drugiego w celu zbierania datków.
Niedzielę Wielkanocną spędza się w gronie rodzinnym. Podaje się świąteczny posiłek z mięsa i ryb, a dzieci otrzymują prezenty od zajączka.
Niemcy
Dzieci w Niemczech mają tradycję szukania ukrytych prezentów od zajączka.
W Wielki Czwartek Niemcy farbują jajka na zielono. Stąd też wzięła się nazwa „Zielony Czwartek”. Podczas tradycyjnego świątecznego śniadania przyjaciele i rodzina dzielą się jajkami. Stoły zastawione są rzeżuchą, kiełbaskami jagnięcymi, ciastami drożdżowymi i sernikami.
Wielkanoc w Danii
Zajączka wielkanocnego w Danii zastępują obecnie żółte kurczaczki i kwiaty w tym samym kolorze co zajączek wielkanocny.
Dania jest jednym z krajów, w których dekorowanie jajek nie jest zwyczajem. Zjada się bardzo niewiele jajek. Popularne są natomiast drobne upominki. Dzień Wielkanocy świętuje się uroczystym śniadaniem, na które składa się baranina, inne mięsa i ryby. Nie ma zwyczaju pieczenia świątecznych ciast.
Wielkanoc we Francji
We Francji Wielkanoc obchodzi się radośnie i leniwie. Tradycją we Francji jest chowanie dzieciom czekoladowych jajek, podobnie jak w Niemczech. Dzieci mogą je potem zjeść, gdy tylko je znajdą.
Na wielkanocny obiad składa się duża pieczeń jagnięca i jajka na twardo ugotowane na setki sposobów. Są też pyszne sałatki, ciasta drożdżowe i smaczne chleby.
Dziwna tradycja głosi, że samotne młode dziewczyny powinny w Niedzielę Wielkanocną przynieść do domu wodę ze strumienia, aby zachować urodę i zdrowie. Wodę tę można pić lub używać do mycia całego ciała.
Wielkanoc w Finlandii
Wielkanoc w Finlandii to przede wszystkim różnorodność potraw. Głównym daniem są jajka, kurczak i jagnięcina. Jako desery Finowie podają paschę serową lub mammi. Jest to rodzaj słodkiej owsianki wypiekanej w kamiennych piecach i obłożonej korą brzozową.
Tradycje i wierzenia Finów można opisać jako magiczną, niezwykłą opowieść. Zwyczajowo w Wielki Czwartek wypuszczano ducha Kira, ponieważ w zły sposób rządził domami. Stare kobiety w kapciach ciągnęły sanie z grabiami i kosami wokół swoich domów. W Wielki Piątek natomiast czające się zło jest najsilniejsze i czarownice na miotłach patrolują od zmierzchu do sobotniego poranka.
Wielkanoc w Hiszpanii
Podobnie jak w Polsce i w Hiszpanii, Wielkanoc jest najważniejszym świętem w roku. Obchodzone jest z hiszpańskim rozmachem. Wiele osób przebiera się w różne stroje, aby uczcić tę okazję. Wielki Piątek jest pierwszym dniem szkoły i pracy, obowiązuje ścisły post. Tradycyjnym sposobem świętowania Wielkiej Niedzieli są przedstawienia pasyjne. Ludzie z różnych środowisk gromadzą się, aby obejrzeć przedstawienia pasyjne.
Hiszpańskie stoły wypełnione są słodkimi przysmakami. Najpopularniejsze są Samana Santa Flors i czekoladowe Monas de Pascua.